Skip to content

Ādi Śaṃkara

Kindle

Ādi Śaṃkara1, scris în variate forme – Adi Shankara, Śaṅkarācārya, Shankaracharya etc. – este fără doar și poate una dintre cele mai importante și mai controversate personalități din istoria hinduismului, fiind încă din timpul vieții sale numit cripto-buddhist (pracchanna buddha) din cauza elementelor buddhiste preluate de la predecesorul său Gauḍapāda (Māṇḍukya-kārikā) și nu numai, dar și întemeietorul celui mai amplu sistem monahal hindus prin cele 4 (5?) mănăstiri întemeiate, și conduse de principalii săi discipolii (Śaṃkarācārya). Amprenta profundă pe care a lăsat-o în memoria colectivă, în pofida unei vieți scurte (32 de ani), a condus la apariția unei literaturi apocrife extrem de bogate. Astfel, orice text atribuit lui Ādi Śaṃkara avea toate șansele să fie cel puțin citit dacă nu chiar și acceptat în rândurile advaitinilor și, nu arareori, în acest fel au fost redate idei total străine ori de-a dreptul contrare celor promulgate de acesta (conform tradiției) ceea ce face ca disensiunile cu privire la autenticitatea textelor să continue probabil la infinit. Încă din secolul al XIV-lea, viața marelui filosof indian a fost subiectul mai multor opere literare (Śaṃkara-vijaya, v. bib.), iar contemporaneitatea i-a consacrat un film (Adi Shankaracharya), singurul, de altfel, realizat în întregime în limba sanskrită.

Opera lui Ādi Śaṃkara se poate împărți în trei mari categorii:

  • comentariile (bhāṣya) – combaterea celorlalte școli filosofice la cel mai înalt nivel conceptual, argumentativ și stilistic, iar, pe de altă parte, să câștige respectul învățaților (paṇḍita) fără de care fondarea unei școli de gândire ar fi avut șanse minime în acea perioadă:
  • tratatele/monografiile (prakaraṇa) –  accentuează unul sau mai multe aspecte doctrinale, scopul lor fiind unul pur pedagogic și nicidecum unul polemic (v. bhāṣya) ori devoțional (v. stotra); sanskrita întrebuințată în aceste scrieri este simplă din punct de vedere gramatical și clară semantic, menită a fi înțeleasă de orice neofit, prin comparație cu cea din comentarii (bhāṣya).
  • imnurile (stotra, stuti sau stava).

1Deoarece sub numele de Śaṃkarācārya se regăsesc mai mulți autori, este adaugat prefixul Ādi (sk. cel dintâi) pentru a-l desemna pe marele filosof advaitin (sec. VIII-IX e.n., Kāladi).

Kindle
Published inVlad Șovărel