Skip to content

Kaulajñānanirṇaya II

Kindle
  1. Devī a spus: – Fierbințeala celor cinci focuri este asemănătoare cu fierbințeala a nenumărate zeci de milioane de sori – o, Bhairava! – căldura fiindu-mi pe deplin explicată prin grația Ta, actul creației (sr̥ṣṭi-yoga) îmi este cunoscut acum. Vorbește-mi despre disoluție!
  2. Bhairava a spus: – Ție cu siguranță că o să-ți descriu în ce fel apare disoluția. Atunci când focul, cunoscut sub numele kālāgni-rudra, aflat din totdeauna în vârful unghiei degetului mare de la picior,
  3. Se aprinde în sus, începe disoluția. Focul se află în mijlocul gurii iepei care se află în Pāṭāla.
  4. Deasupra celor șapte lumi subpământene (pātāla) menționate, se află Svarga – o, dragă! – așa au fost descrise cele 14 lumi.
  5. Dragă atotcunoscătoare! Natura Realității (tattva) este cunoscută ca aflându-se în centrul trupului, iar atât disoluția cât și ceeace este dizolvat, se află în puterea lui śakti.
  6. În lăuntrul lui śiva merge śakti; în lăuntrul lui kriyā stă śiva; în lăuntrul lui jñāna este dizolvată kriyā; în icchā se dizolvă jñāna;
  7. Focul supremului Śiva este acolo unde este dizolvată Icchā Śakti. O, Prea-minunato! Astfel este descrisă disoluția Universului cu ajutorul trăsăturilor distinctive ale tattva-elor.
  8. O parte, desigur, este disoluția, atunci când Kruddha dizolvă această lume, iar cealaltă parte este, desigur, creația – atunci când este manifestat atât ceea ce se mișcă cât și ceea ce nu se mișcă (Universul).
  9. O, Varānanī! Dedesubt se află plăcerea iar deasupra eliberarea. Devi! Ți-am descris mai înainte creația.
  10. Substratul Kaulei a fost descris ca fiind creația și disoluția; ce altceva foarte secret dar care poate fi revelat dorești să întrebi?

Acesta-i al doilea capitol din Kaulajñānanirṇaya, alcătuită de marele Śrī Macchaghna Pāda în Candradvīpa.

Kindle