Skip to content

Praśna-upaniṣad II

Kindle

Arion Roșu – Sorin Suciu –

 1. Acum, Bhārgava din Vidarbha l-a întrebat pe acesta (Pippalāda): Domnule, câte organe mențin ființa (corpul)? Care dintre acestea iluminează (revelează) corpul? Care dintre acestea este cel mai de seamă?
 2. Lui (Bhārgava) el (Pippalāda) i-a zis astfel: „Cu adevărat, cerul este acea zeitate iar vântul, focul, apa, pământul, vorbirea, mintea, ochii și urechile, arătându-și a lor glorie au declarat: noi susținem și pe noi se bazează acest corp.”
 3. Lor, cel mai bun dintre ei, Prāṇa, le-a spus: Nu vă înșelați pe voi înșivă, căci cu adevărat eu, împărțindu-mă pe mine însumi în cinci părți, sprijin și susțin acest corp; ei însă nu l-au crezut.
 4. El (Prāṇa) a fost ofensat și a părăsit corpul ridicându-se, toți ceilalți s-au ridicat în același loc; apoi Prāṇa s-a așezat și toți s-au așezat în același loc; este la fel ca la albine, unde regina albinelor se ridică, acolo se ridică și toate celelalte, unde se așează, toate se așează. Astfel, vorbirea, mintea, ochii și urechile au fost satisfăcute și au început să-l omagieze pe Prāṇa.
 5. Acesta (Prāṇa) este focul care arde, acesta este Soarele, acesta este norul, este Indra. Acesta este vântul, acesta este pământul, Rayi, cel ce iluminează. Este grosier, este subtil și este nemuritor.
 6. Întocmai cum spițele sunt sprijinite pe butuc (centrul roții), toate cele – Ṛg-veda¸ Yajur-vedaSāma-veda, sacrificiul, kṣatrya și brahmana se sprijină pe Prāṇa.
 7. Tu (Prāṇa) te miști în burta mamei ca Prajāpati, tu ești renăscut având asemănarea părinților; ție, care sălășluiești în toate organele, toate aceste ființe îți aduc ofrande.
 8. O, Prāṇa, tu ești cel mai bun foc purtător al ofrandelor pentru zei, cea dintâi ofrandă adusă străbunilor, adevărul practicilor înțelepților, ești descendent din Atharvas și Aṅgiras (esența corpului – conform textului vedic).
 9. O, Prāṇa, tu ești Indra (regele zeilor), prin iscusință ești Rudra (distrugătorul) atoateprotectorul. Tu te miști în cer, tu ești Soarele, tu ești Domnul tuturor celor luminoase.
 10. O, Prāṇa, când faci ploaie, atunci aceste viețuitoare ale tale se umplu de bucurie: va fi hrană după dorință.
 11. O, Prāṇa, tu ești impur, ești focul Ekarṣi, ești cel care consumă ofrandele, ești Domnul universului. Noi îți dăm ofrandele ție, celui dintâi. Tu, Mātariśva ești tatăl nostru.
 12. Fă acea formă a ta care este în vorbire, în ureche, în ochi și care pătrunde mintea să facă lucruri bune. Nu pleca (nu te ridica).
 13. Tot ceea ce există în cele trei lumi este sub controlul lui Prāṇa. O, Prāṇa protejează-ne ca o mamă pe fiii ei și dă-ne bunăstare și cunoaștere.

Aici se încheie a doua întrebare din Praśna-upaniṣad.

Kindle